Egészségvédelem

1152 Budapest, Rákos út 68. - GOOGLE térkép

 NYITVA TARTÁS / Tel: 06 1 307 6475 / E-mail

.
.
Segítünk...
Segítünk...

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!

A mi patikánk...
A mi patikánk...

...az Ön partnere a gyógyulásban!

Gyógynövények
Gyógynövények

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák

Previous Next
A A A

ToryVeraA karácsonyi szünet után ismét indul az iskola, óvoda, ez izgalmakkal teli időszak. A gyerekeket ismét várja a közösség ezért is fontos, hogy egészségesen és energiával telve töltsék el az év első hónapjait. A témáról Dr. Tory Vera csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, neonatológussal beszélgettünk.

­- Köszönjük Doktornő, hogy gyermekgyógyászati témában hosszú ideje ismét rendelkezésünkre áll és segít eligazodni a témakörben. Mit gondol, mennyiben tér el a bölcsődei – óvodás korú gyerekek vitaminszükséglete az iskolaérett 6-7 éves gyerkőcökhöz képest?

­- A legtöbb szülő aggódik, hogy gyermeke a megfelelő vitamin és ásványi anyaghoz jusson, erre több mód is van, ezért nem egyszerű a válasz. ­A gyermekek fejlődéséhez minden életkorban elengedhetetlen és fontos a megfelelő vitamin bevitel, mely hozzájárul az egészséges növekedéshez, szellemi és fizikai aktivitáshoz. Minőségi összetételben nincs különbség. A dózisok életkortól, testsúlytól, fizikai aktivitástól, nemtől függenek.

­- Hogy látja, a szülők elegendő figyelmet fordítanak-e a gyermekek egészségének megőrzésére, a folyamatos vitaminpótlásra?
­- Azt gondolom, igen. A helyes és megfelelő mennyiségű és összetételű étrend fedezi a gyermekek vitamin és ásványianyag szükségleteit, ezért (alapvetően) kiegészítő vitaminadagolásra nincs szükség csak bizonyos állapotokban, kórképekben. Fontosnak tartom, ha már pótlásra kerül a sor, akkor az életkornak megfelelő, gyermekek számára előállított megfelelő mennyiségű vitamin adagolást kell szem előtt tartani. Elsősorban a zsírban oldódó vitamin adásánál fontos a pontos adagolás (A,D,E,K vitaminok). A vitaminok nagy dózisban adagolva károsak (toxikusak) is lehetnek. Az iskolában elengedhetetlen a jó koncentráció a teljesítőképességhez. Milyen nyomelemekkel és vitaminokkal biztosíthatjuk a gyermekek szellemi frissességét?
­ Az ajánlások szerint 2-8 éves gyermekek 1000-1400kalóriát , míg 9-13 éves gyermekek 1400-2000 kalóriát igényelnek naponta, természetesen aktivitástól függően. A kalória bevitele elengedhetetlenül fontos, ahogyan annak a helyes összetétel is. Tehát az étrend fele kívánatosan tartalmazzon zöldséget és gyümölcsöt!

­- Ön szerint az őszi és téli időszakban mi a célravezetőbb a kiegyensúlyozott vegyes-táplálkozás, esetleg a vitaminkészítmények alkalmazása, netán a kettő kombinálása?
­- Azt gondolom, hogy a megfelelő mennyiségű és összetételű táplálkozás mellett a gyermekek nem igényelnének  vitaminkészítményeket. Ez alól kivételt képez a D vitamin, amely mint tudjuk nem csak a csontok állapotáért, de a fertőzések megelőzésében is nagy szerepet játszik, így ma már nem csak az újszülöttkorban javasoljuk, hanem akár egész évben a nagyobb gyermekek és a felnőttek számára egyaránt.

­- Tapasztalatai alapján ritkábban betegednek meg iskolai közegben a gyermekek, és erősebb az immunrendszerük, ha rendszeres és tartós a vitaminpótlásuk?
­- Visszacsatolnék a korábbi válaszaimhoz, egészséges gyermekek megfelelő táplálkozás mellett igen erősebb immunrendszerrel rendelkeznek. Vannak azonban olyan táplálkozási szokások például vegán/vegetáriánus étrend vagy szélsőséges – egy fajta étel fogyasztása – étrend mellett szükség lehet kiegészítő vitamin készítmények alkalmazására.
egyes betegségekben, például a cystás fibrosisban (autoszomális recesszív öröklődésű, az egyik leggyakoribb veleszületett genetikai betegség), daganatos megbetegedésekben, felszívódási zavarokban is szükséges lehet speciális szakemberek által összeállított étrendre, mely biztosítja a megfelelő bevitelt és vitaminokat.
Emellett változatlanul fontos minden évszakban a sokoldalú, idény szerinti zöldség-gyümölcs bevitel.

­- Záró gondolatként szeretném feltenni a kérdést: Ön szerint hatással van a szülők életmódja a születendő gyermek egészségére és későbbi fejlődésére?
­- Tulajdonságainkat, képességeinket, sőt betegség hajlamaink jelentős részét nem csak a DNS-en keresztül öröklött genetikai kód határozza meg. Mindennapi környezeti hatások, - mint a táplálkozás, mozgás, a hosszantartó stressz – befolyásolják azt, hogy a DNS-ben kódolt lehetőségek miként valósulnak meg. Ezt nevezzük epigenetikai szabályozásnak (epi görög felett és a genetika szavak összekapcsolásával).  Ma már vizsgálatok sora támasztja alá, hogy a nem optimális környezet által kiváltott epigenetikai alkalmazkodás vagy alkalmazkodási kísérlet szerepet játszik a korai gyermekbetegségekben is. A kismama testi-lelki harmóniájának biztosítását nem csak az anyaság iránti tisztelet indokolja, ezt a magzat egészséges fejlődése is megkívánja!  Az anya elégtelen táplálkozása vagy elhízása már a magzati életben olyan elváltozáshoz vezethet, ami növelheti az elhízás rizikóját, valamint hosszú távon gátolja a gyermek optimális fejlődését. A dohányzás, túlzott alkohol fogyasztás magzatkárosító hatását is részben kiterjedt epigenetikai változások okozzák. A jó hír, hogy az ezen elváltozások megismerése lehetőséget ad a környezet által kiváltott negatív hatás objektív mérésére, a folyamatok potenciális reverzibilitása révén azok korrigálására.

Kedves Doktornő! Köszönjük a beszélgetést

Dr. Tory Vera gyermekorvosról további információ itt olvasható!